Drømmer dit barn om at dyrke e-sport?

Af Genvej - 30. maj 2024

Genvej har spurgt Asger Ravn Nissen, der er specialkonsulent hos Astralis, om hvordan du som forælder kan støtte dit barn.

1: Se på e-sport som du ville se på enhver anden sport

Da du var barn, kunne du ikke gå til e-sport. Derfor kan det kræve en bevidst indsats at se e-sporten som netop sport. Men hvis dit barn gerne vil spille computer på højt niveau, så er det vigtigt for dem, at du tager deres sport alvorligt.

”Man skal acceptere, at det her er en stor drøm, som ens barn har, ligesom hvis de ville dygtiggøre sig indenfor fodbold, badminton eller anden idræt. Man er nødt til – fremfor at distancere sig fra det – at sætte sig ind i den verden og forstå den fra A til Z,” siger Asger Ravn Nissen.

2: Hjælp med at opsætte rammer

Børn har svært ved selv at strukturere hverdagen. Ligesom du hjælper dem med at huske at få lavet lektierne, så kan du også hjælpe med at sætte gode rammer op for deres træning.

”Der er det her narrativ om, at hvis du skal blive professionel i e-sport, så skal du bruge alt din fritid på det. Men det er ikke altid sådan, det hænger sammen.

Sæt dig ned med dit barn og hjælp med at planlægge: Hvis du skal have tid til tre-fire timers e-sport 6 dage om ugen, hvordan strukturerer du så det, så du ikke går på kompromis med din skolegang, sundhed og vigtige relationer?” siger Asger Ravn Nissen.

3: Støt dit barn i at prioritere sociale relationer

Ud over skolen, søvnen og kosten fortæller Asger Ravn Nissen også, at det er vigtigt, at der er plads til venner og en eventuel kæreste. Både fordi det er vigtigt for, at barnet trives – men også for at de har andre fællesskab, hvis den store e-sportsdrøm ikke lykkes.

Som i andre sportsgrene er det kun få, der når til tops – og hvis dit barn ikke er en af dem, så skal de have andre ting i deres liv, der gør dem glade.

”Jeg ser rigtig mange unge talenter, som ikke selv evner at prioritere andre sociale relationer, og som simpelthen går på røven, fordi så har de siddet i to år og brugt al deres tid på det her. Når de i sidste ende ikke kom ind på drømmeholdet, så står de tilbage med ingenting. Her har forældrene en stor og vigtig rolle i at hjælpe med at forebygge, at det sker,” siger Asger Ravn Nissen.

4: Vær med til at optimere træningen

Hvis dit barn gerne vil være professionel fodboldspiller, bliver barnet nødt til at træne målrettet og ikke bare spille mange timer i skolegården. På samme måde er det med e-sport, fortæller Asger Ravn Nissen.

”Det er vigtigt at forstå, at timer foran skærmen ikke bare er timer foran skærmen. Sidder dit barn bare og spiller med nogle tilfældige online? Så er der sandsynligvis ikke det helt store udbytte. Men hvis de sidder målrettet og træner og øver sig med holdkammerater, eventuelt en træner også, så vil det helt sikkert rykke dem,” siger han.

5: Søg dialog med træneren

Et af de steder, hvor du kan finde hjælp til netop at sikre, at dit barn træner målrettet, er hos en træner.

”Hvis et barn virkelig er ambitiøs i deres spil, så har barnet en træner. Som forælder kan du opsøge træneren og spørge ind; hvad er mit barns udviklingspunkter i forhold til at blive bedre til spillet? Hvordan kunne vi hjælpe dem på vej derhen?” siger Asger Ravn Nissen.

Det skal du vide om gaming

Lær om de sociale sammenhold og kommercielle interesser, som kan påvirke dit barns valg i gaming.

Bliv klogere på gaming

Sådan kan du engagere dig i dit barns digitale liv

Vil du gerne tættere på dit barns digitale liv, men har du svært ved at finde ud af hvordan? Her er seks gode råd til dig.

Se rådene her

Sekretariatet Genvej

Sekretariatet Genvej

c/o Forbrugerrådet Tænk

Ryesgade 3A, 2. th.

2200 København N

CVR-nummer: 63870528

Kontakt Genvej

Har du spørgsmål? Skriv til os på genvej@fbr.dk

Følg os

Følg os på sociale medier for tips til dit barns digitale liv.

I partnerskab med:

  • Ole Kirk's Fonden-logo
  • Trygfonden-logo
  • Forbrugerrådet tænk-logo
  • Børns vilkår-logo
  • Mary Fonden-logo
  • Redbarnet-logo
  • Medierådet for børn & unge-logo